Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en bedre brukeropplevelse på nettstedet vårt. Les mer.
Åpenhetsloven
Stortinget vedtok nylig «Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold», i kortform kalt «Åpenhetsloven». Du kan lese mer om loven her: Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige forhold
Loven trådte i kraft i Norge fra 1. juli 2022.
Formålet med Åpenhetsloven:
Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Den skal sikre at allmennheten har tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer reelle og potensielle negative konsekvenser som kan knyttes til virksomheten, enten direkte eller gjennom sine leverandørkjeder og forretningspartnere.
Hvordan vil Holte Industri følge opp Åpenhetsloven
For Holte Industri blir åpenhetsloven en integrert del av vårt arbeid med bærekraft, der vi fokuserer på FNs bærekraftsmål 5, 8, 9, 11, 12, 13 og 17. Vi har startet implementeringen av loven ved å utarbeide etiske retningslinjer og gjennomføre aktsomhetsvurderinger (risikovurderinger) for å identifisere områder med betydelig risiko i vår virksomhet og verdikjeden (oppstrøms og nedstrøms).
Rutiner og gjennomføring
Holte Industri AS jobber kontinuerlig med å sikre at virksomheten ivaretar grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Vi følger våre etiske retningslinjer daglig, som forplikter selskapet, våre ansatte og leverandører av varer og tjenester. Åpenhetsloven blir derfor en naturlig fortsettelse av Holte Industri sitt allerede pågående arbeid.
Holte Industri AS er sterkt engasjert i bærekraftig produksjon og etisk handel. Med signatur forplikter alle våre leverandører seg til å følge Holte Industri sine "Etiske retningslinjer for leverandører av varer og tjenester."
Vi gjennomfører risikovurderinger for alle leverandører vi handler med, som danner grunnlaget for aktsomhetsvurderinger. Risikovurderingen baserer seg på spørreskjemaet "Spørreskjema til leverandører" og generelle risikovurderinger knyttet til land hvor leverandøren har sin virksomhet.
Hvilken leverandør er med i undersøkelsen?
Vi vektlegger dette for å sette sammen en liste med leverandører:
- Hvem er leverandøren?
- Hvor mye kjøper vi eller kommer til å kjøpe i løpet av 12 måneder?
I tillegg til risikoen knyttet til våre lagerførte varer, har vi også gjennomgått risikoen forbundet med varene og tjenestene vi kjøper inn til driften. Blant disse vurderingene er risikoen knyttet til bransjer som rengjøring, hotell- og restaurantbransjen, bygg- og anleggsbransjen og transport. Innen disse bransjene kan det oppstå brudd på arbeidstakerrettigheter, for eksempel lav lønn, lange arbeidstimer og manglende beskyttelse av arbeidstakerrettigheter. Det er også en risiko for utnyttelse av sårbare grupper i disse bransjene.
Etter at listen er grovt satt sammen, vurderer vi etter fire nye kriterier:
- Risikobransje
- Risikovare
- Risikoland
- Egen erfaring
Hva gjør vi med besvarelsen?
I de fleste tilfellene ser vi at svarene på spørsmålene er tilfredsstillende og overbevisende når det gjelder å håndtere bekymringer knyttet til risiko. Likevel vurderer vi nøye behovet for å gjenta spørsmålene, ettersom det åpenbare ikke alltid er like klart.
Om ikke spørsmålene er tilfredsstillende besvart, vurderer vi følgende tiltak:
- Fordyper spørsmålet og ber om begrunnelse for avviket
- Be om dokumentasjon
- Vurdere inspeksjon.
Hvis vi avdekker utilfredsstillende forhold internt, vedrørende produkter eller hos en leverandør, vil vi treffe nødvendige tiltak for å stanse eller forbedre slike forhold. Det kan vurderes å midlertidig avbryte samarbeidet inntil risikoreduserende tiltak er iverksatt, eller i ytterste konsekvens at vi avbryter samarbeidet. Holte Industri sine kunder skal være trygge på at våre produkter kommer fra verdikjeder som ivaretar mennesket og miljø.
I Etterkant av undersøkelsen
En resultatrapport blir i noen tilfeller sendt til leverandøren i etterkant, basert på leverandørenes utfylte kartleggingsskjemaer.
En risikoanalyse utført internt gir en poengsum som vi i noen tilfeller deler tilbake til leverandøren.
Hvert av spørsmålene vil gi poeng, der lavest poengsum gir lavest risiko.
Resultat
Vi har ikke avdekket noen faktiske brudd på menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold i rapporteringsåret 2023.
Kartleggingen Holte Industri AS har gjort viser til potensielt en leverandør som krever videre oppfølging.
Har du spørsmål, eller ønsker mer informasjon- ta kontakt med:
Jon Hesthag
Daglig leder, Holte Industri AS